
Kost og sundhed
Et efterskoleophold skal være en oplevelse for alle sanser. Også for smagssansen. Maden er nemlig det brændstof, som hjernen har brug for, for at kunne fungere hele dagen.
I køkkenet på Ryslinge Efterskole summer og syder det altid af god energi og velduftende mad. Køkkenet serverer dagligt tre hovedmåltider og tre mellemmåltider til alle skolens elever. Maden er sprængfyldt med smag og lavet på gode råvarer – gerne økologiske og med fokus på bæredygtighed og global ansvarlighed.


Sund og varieret kost
På Ryslinge Efterskole spiser vi varieret. Køkkenet sætter en ære i at gøre måltiderne sunde og velsmagende, og maden er lavet helt fra bunden og fyldt med kærlighed. Vi undgår halvfabrikata og færdigprodukter, men sætter i stedet fokus på de gode råvarer. Hver dag er der friskbagt brød, frugt og grønt.
Her vil du møde mad, der pirrer din nysgerrighed og dine smagsløg. Vi giver ofte de traditionelle retter et twist og afprøver nye retter, så du får udvidet din kulinariske horisont.
“Vi spiser i kontaktgrupperne til alle måltider. Det giver et tæt sammenhold i kontaktgruppen”
Lili, årgang 22/23
Særlige kostbehov
Er du vegetar, pescetar eller har du specifikke kostbehov (f.eks. allergi overfor specifikke fødevarer), imødekommer vi det gerne. Særlige kostbehov skal meddeles inden din ankomst til skolen og gerne i indmeldelsesformularen.
Der er over 200 personer, der spiser med til hvert måltid, så der vil være begrænsninger i at kunne tilgodese individuelle særlige behov, som rækker ud over ovenstående. Retterne ved buffeten giver dig mulighed for at vælge og fravælge enkelte retter.


Køkkentjanser
Som elev på Ryslinge bliver du inddraget i madlavningen. Det er nemlig ikke nok at smage – du skal også være med i køkkenet, når maden bliver lavet. Du kommer i løbet af efterskoleåret til at indgå i vores hold af madentusiaster og er med til alt fra menuplanlægning, fremstilling af mad til opdækning af borde, opvask og rengøring. Køkkenet bliver dit læringsrum.
Når du som efterskoleelev har køkkentjans, er du i køkkenet fra 7.15 til 15.00.
Bæredygtighed
Vi læner os selvfølgelig op ad principperne i de nye danske kostråd, som er godt for både sundhed og klima. Vi har fokus på at spise mere planterigt og varieret med flere grøntsager og bælgfrugter, vi strækker kødet og har ugentlige vegetardage samt gerne en dag med fisk. Til måltiderne drikker vi altid vand, og der serveres kun søde drikke til festlige lejligheder.

Vores elever spiser cirka to tons bælgfrugter om året

Køkkentjans-projektet og Køkkentjansens klimakøkken

Vi har i køkkenet deltaget i projekt ”Køkkentjansen”, som er et projekt faciliteret af Efterskoleforeningen og støttet af Nordea-fonden. Det betyder, at personalet i køkkenet er optaget af spørgsmål som: Hvordan kan eleverne få udbytte af den aktivitet, der er forbundet med køkkenarbejdet? Eller formuleret i en større sammenhæng: Hvordan kan efterskolerne være med til at danne bevidste unge mennesker, som har holdninger og erfaringer med råvarer og fremstilling af fødevarer?
Køkkenet deltager også i Køkkentjansens Klimakøkken, som er en overbygning til Køkkentjansen. Her har vi fokus på at omstille vores måltider i en mere klimavenlig retning ved at styrke vores fokus på maden på tallerkenerne og madspild samtidig med, at der er fokus på god smag samt sund og varieret mad, hvor vi læner os op ad principperne i de danske kostråd.
“Det er dejligt at have elever med i køkkenet, det giver liv og glade dage. Det giver anledning til gode debatter”
Nanna, souschef i køkkenet








































Vi får tre måltider og tre forfriskninger hver dag
Kom vi ikke hele vejen rundt om kost og sundhed?
Sidder du med spørgsmål, kan vi måske hjælpe dig hurtigt videre. Herunder finder du relevante spørgsmål og svar.
Helt klart ja!
En almindelig dag byder på morgenmad, formiddagsforfriskning. middagsmad, eftermiddagsforfriskning, aftensmad og aftenforfriskning. Har du brug for mellemmåltider, sætter vi havregryn, mælk og sukker frem.
Derudover skal du glæde dig til særlige dage som indflytterfesten, juleaften, galla, afslutningsprojekt og sidste aften, hvor vi laver festmiddage!
I foråret før dit efterskoleophold inviterer vi hele årgangen med forældre til Kommende elevers dag. Denne dag spørger vi dig og dine kammerater om en række praktiske forhold, og er der fødevarer, som du ikke kan tåle, er der mulighed for at få en snak med køkkenets personale, som hjælper med at få en aftale om kosten.
Ja. Og vi gør meget ud af at følge de nyeste kostråd. En global tendens er, at vi spiser mindre kød og mere grønt. Det skal du glæde dig til at opleve på dit efterskoleår her på Ryslinge. Vi vil udfordre smagssanserne og åbne dine øjne for en uendelig verden af spændende og sunde retter!