Kampen imellem tillid og frygt

16.06.2017

Danskerne er kåret som et af verdens lykkeligste folk I hvert fald hvis man skal tro på FN, som hvert år offentliggør rapporten ”World Happiness Report Update”. Rapportens konklusioner bygger på mange forskellige faktorer som helbred og lægebehandling, relationer til familie, jobsikkerhed, politisk frihed og graden af korruption spiller ind.

Herefter har utallige forskere, politikere og andre udtalt sig om, hvorfor Danmark lander øverst i undersøgelsen.
Svarene har været mange. En engelsk forsker påstår, at det ligger i generne og slår fast, at jo længere væk, man kommer Danmark, jo mere falder lykken. Flere stiller sig dog i koret om, at det er den danske velfærdsmodel med lighed og tillid i samfundet, der skaber mere lykke end i andre lande.

Sidstnævnte giver umiddelbart mere mening og kan være en ganske fornuftig forklaring på Danmarks placering på den noget subjektive ”lykkeligste”.  Professor Gert Thinggaard Svendsen fra Århus universitet har lavet en stor undersøgelse, som viser, at 78 % af alle danskere har umiddelbar tillid til et menneske, de ikke på forhånd kender. Det er faktisk også verdensrekord…

Nogle vil kalde det naivt at have tillid til en fremmed, men hvis det faktisk gør os lykkeligere, så er det måske ikke så ringe at være naivt tillidsfuld.    Men der er kræfter, som gerne vil plante frygt i os.

Helt konkret har forsikringsfolk og sælgere af alarmer og overvågningsudstyr opdaget, at hvis de planter frygt hos kunderne, så hænger pengene lidt løsere, når der skal investeres i isenkram, der skal forsøge at forhindre indbrud og tyveri. –og sådan fungerer markedet.

Værre er det, når vi begynder at drive politik på frygt. Når politikere maler fanden på væggen for at få os vælgere til at fravige en måske naiv tillid til fordel for frygten. Frygten for arbejdsløshed, frygten for de fremmede, frygten for økonomisk ruin. Frygten for vores velfærdsmodel. Hvis det bliver de argumenter, der vinder i debatterne, så ændrer vores mentalitet sig fra et tillidsfuldt samfund til et samfund der frygter. Desværre er et argument, der har rod i frygt en langt lettere gang på jord, end et argument, der taler til tilliden.

Jeg tillader mig at være tillidsfuld –også selvom jeg bliver blive kaldt naiv. Jeg tillader mig sikkert også nogle gange at blive snydt, men jeg nægter at overgive mig til et overvåget kontrolsystem, fordi jeg tror ikke på lykken er der.  Nogle vil sikkert sige: ”Han bliver klogere”, og det er måske rigtigt, men jeg bliver ikke lykkeligere, og af de to forhold, holder jeg mig til det sidste.