At stå på sidelinjen

At være med i kampen, og så alligevel stå på sidelinjen...

“Det kan gøre ondt, når ens søn eller datter ringer hjem og er ked af det. Men det kan godt lade sig gøre at støtte barnet på afstand.

Langt om længe har du afleveret dit barn på efterskolen. Nu er det bare at sætte sig i sofaen, smække benene op på bordet og nyde stilheden de næste ti måneder. Ikke flere himmelvendte øjne, smækken med dørene eller skænderier om spisetider, der ikke bliver overholdt.

Selv om det kan virke besnærende, at din til tider besværlige teenager skal være på efterskole i ti måneder, er det stadig din opgave at støtte hende - både når det går godt, og når hun længes hjem. Især i den første tid har hun brug for din støtte. Ellers risikerer du at have hende hjemme igen en måned senere.

Men det kan være svært at sidde langt væk og forholde sig til de konflikter, ens barn løber ind i på efterskolen.

Selvfølgelig bliver man usikker, når hun ringer og har det skidt og bare vil hjem. For hvad er det lige, der foregår på den skole? Er min datter helt nede? Er lærerne opmærksomme på hende? Prøver du nu at hjælpe hende? Eller er hun bare træt?

Den slags spørgsmål kan gøre ondt og få forældre til at føle sig magtesløse.

Kommunikation er det, der skal til for at skabe tryghed mellem de voksne, og det gælder om at være åben fra første færd, lyder meldingen fra lærere og forstandere.”

Ovenstående er et uddrag fra et særnummer af fagbladet Efterskolen.

Her er en lille video, der også illustrerer de følelser, man kan have som forældre

Gratis magasin til forældre

Magasinet rummer mange gode artikler om at at være forældre til et efterskolebarn. Se magasinet her.

10 gode råd til forældre

DR: Sådan giver du slip på dit efterskolebarn.

Se de gode råd på dr.dk